مرگ اسحاق در سال 236 هجری و در اثر گرفتن روزه زیاد و ابتلا به بیماری ذرب (بیماری کبدی یا گوارشی) رقم خورد. همچنین بعدهها تفسیر و ترجمه پهلوی اوستا را نیز با آهنگ و آواز خوش میخواندهاند. در روزگار ما نیز همچنان اوستا را بهصورت آهنگین میخوانند و حتی این سنت نزد مهاجران ایرانی مقیم هند و زرتشتیان مقیم ایران همچنان پابرجاست. اما در این میان شاید فردوسی را مهمترین منبع برای معرفی اساطیر موسیقی ایران قلمداد کرد. او بیش از هر شاعر و نویسنده دیگری به موسیقیدانان و اسطورهها اشاره کرده است. از حدود ده هزار سال پیش، ایران در تصرف اقوام و مردمانی بوده است که میل به ماندگاری طولانی در این کشور داشتهاند.
برندگان جایزه گرمی ۲۰۲۳ در حوزه مجله خبری اهواز موزیک در حالی معرفی شدند که نام یک ایرانی بار دیگر در میان برگزیدگان جایزه اعلام شد؛ اینبار برای یک جایزه تازه تاسیس. آهنگ جدید بهرنگ سروی با نام «دنیزه بیرگول» (گلی در دریا) منتشر و در دسترس مخاطبین قرار گرفت. از هردوت نقل است که در دوران امپراتوری هخامنشی که به «امپراتوری پارسی» نیز معروف است، موسیقی نقش مهمی بهخصوص در دربارها داشتهاست. او میگوید که وجود موسیقی برای مراسم مذهبی پرستش خداوند، بسیار ضروری بودهاست. بعدها یعنی پس از ابلاغ دین پیامبر زرتشت، میترا، شخصی که به عنوان “داواً یک خدای دروغین یا شیطان و همچنین بتان دیگر بیشتر و بیشتر مقبول واقع شدند.
برگزاری جشنواره موسیقی فجر در ۱۴ استان
موسیقی سنتی ایرانی همینطور که از نام آن پیداست موسیقی اصیل و رایج کشور ایران است که برای سالیان سال در بین مردم مورد استقبال قرار گرفته است. میتوان گفت موسیقی سنتی ایران روی موسیقی اصیل کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و یونان نیز تاثیرگذار بوده است. یک نمایش مرسوم این موسیقی از «پیشدرآمد» (مقدمه اولیه)، «درآمد» (مقدمه)، «تصنیف» (آهنگ، وزن دار به همراه آواز خواننده)، «چهار مضراب» (وزن دار) و تعداد انتخابی «گوشه» (حرکات) تشکیل میشود. به صورت غیر مرسوم، این قسمتها را میتوان تغییر داده یا حذف نمود. با نزدیک شدن به پایان دوره صفویه (۱۷۳۶–۱۵۰۲)، نواختن گوشههای پیچیده ۱۰، ۱۴ و ۱۶ ضرب متوقف شدند.
تئوری موسیقی
ابراهیم فرزند ماهان، بهخاطر اقامت نسبتا طولانی در موصل و شکوفا شدن هنرش در آن شهر، به موصلی معروف شد. او بعدها نام خود را به میمون یا ابن میمون تغییر داد و در جوانی برای یادگیری موسیقی به موصل رفت و در آنجا نزد سیاط روکی که خوانندهای توانا و نوازنده زبردست عود بهشمار میرفت، موسیقی ایرانی و عربی را فرا گرفت. او علاوه بر نوازندگی عود در دربار هارونالرشید در تصنیف موسیقی نیز بسیار ماهر بود.
اجرای کنسرت برای حمایت از هنرمندان نواحی
این دانشجویان در دوران تحصیل خود با مبانی نظری و ردیف نوازی موسیقی، تاریخ موسیقی، صداها، فلسفه موسیقی، فواصل موسیقی آشنا می شوند. این دانشجویان در بخش عملی دروس خود نیز مهارت کافی برای نواختن حداقل یکی از سازهای موردعلاقه ایرانی مانند نی، قانون، سنتور، تار و سه تار، کمانچه و … را پیدا می کنند. یعنی میتواند از هر گوشهای آغاز شود و ریتمهای مختلفی هم داشته باشد.
- اصطلاح «خنیای باستانی ایرانی» حروفنویسی خالص کلمات ایرانی است که ترجمه آن عبارت از «موسیقی ایران باستان» یا به عبارت دیگر «موسیقی سنتی ایران» است.
- پیش از حمله اعراب به ایران، دوره ساسانیان را میتوان نقطه اوج و طلایی تاریخ موسیقی ایران قبل از اسلام دانست.
- با استناد به اشارات تاریخی مورخانی چون هرودوت و زنوفن میتوان دریافت که در دوره هخامنشیان علاوه بر موسیقی مذهبی، موسیقی رزمی و بزمی نیز رواج داشته است.
- تک آهنگ «یکبار مصرف» با ملودی مهدی کولیوند و صدای رستاک حلاج، منتشر شده و در دسترس مخاطبان قرار گرفت.
- دستگاه راست پنجگاه یکی از دستگاههای مهجور ایرانی است که متاسفانه آهنگهای زیادی برای آن ساخته نشده.
توسط
برچسبها: