هفت دستگاه موسیقی ایرانی by مجید کیانی | ahwaz-music

قاسم رفعتی هنرمند پیشکسوت موسیقی و خواننده آواز مشهور «سحرگهان» روز دوشنبه شانزدهم دی تحت عمل جراحی قرار گرفت. آکادمی موسیقی سرنا با هدف آموزش آکادمیک با شیوه ای نوین از سال 1391 فعالیت خود را آغاز نمود و برای دستیابی به این مهم سعی نمود بستری فراهم کند تا علاقمندان به موسیقی بتوانند در جهت رشد و اعتلای هنر والای موسیقی قدم بردارند… هنرمندان گروه دوم و سوم عموما کنیز یا غلام بوده‌اند و به‌عنوان عوامل همراهی‌کننده گروه اول شناخته می‌شدند. در دوران خلفای اموی مجموعه رخدادهایی منجر به پیشرفت، گسترش و تکامل بیشتر موسیقی (موسیقی دوران اسلامی) نسبت به خلفای راشدین شد. دختران خنیاگر عرب (قینه)، اشعار سلیمان، حنجره داوودی، ضلال دختر لَمِک (پدر نوح نبی) که از او به عنوان مخترع معازف (سازهای زهی) نام برده شده است و یا در داستانی دیگر، پدر نوح نبی، پدر تمام نوازندگان کنور است و هر یک از فرزندانش مخترع یک ساز هستند.

http://dastchinflower.ir

شهیدی که نوازندهٔ چیره‌دست عود نیز بود آهنگهای فراوانی ساخت و با بیش از ۲۳۰ اجرای مختلف، از پرکارترین هنرمندان حاضر در برنامهٔ موسیقی «گلها» بود. آهنگی با سرعت كند است كه معمولاً در گوشه‌های اصلی هر دستگاه بیان می‌شود و گاهی نیز به گوشه‌های خارج از یك دستگاه هم رفت و برگشتی انجام می‌گیرد. ریتم غالب پیش‌درآمدها 4/4 ، 3/4 ، 12/8 ، 6/4 ، 2/4 یا 6/8 است و در همه‌ی این موارد سرعت اجرا حالتی آرام و متین دارد.

مجله خبری اهواز موزیکمندان ایرانی نیز برای اینکه آثارشان در کشورهای اسلامی قابل نشر و استفاده باشد، ترجیح دادند که رسالات یا کتاب‌های خود را به زبان عربی بنویسند. کتاب الاغانی تالیف ابوالفرج اصفهانی و کتاب تاریخ موسیقی خاورزمین نوشته هِنری جُرج فارمر محقق انگلیسی عمده‌ترین منابعی هستند که در این حوزه مورد استفاده قرار می‌گیرند. در الاغانی بر این موضوع تاکید شده است که تعداد زیادی از خوانندگان و نوازندگان و آهنگسازان ایرانی‌تبار بوده‌اند، در صورتی که فارمر دارای نظری متفاوت است. ایستگاه های رادیویی که در این برنامه پیدا خواهید کرد ، در انتقال بهترین موسیقی ایرانی تخصص دارند ، شما می توانید با بهترین بازدیدهای موسیقی ایرانی ، آخرین آهنگ های فارسی هماهنگ شوید و می توانید بهترین موسیقی را در ایستگاه های رادیویی فعلی ایران.

دروس تخصصی موسیقی ایرانی

اگر چه اکثر حاکمان عرب فعالیت‌های مرتبط با موسیقی را ممنوع اعلام کردند، دیگران به موسیقی‌دانان ایران دستور دادند که قطعاتی را به صورت کتاب تصنیف کنند که به عربی آن را «کتاب موسیقی کبیر» بمعنای کتاب فراگیر موسیقی می‌خواندند. بیش از تأثیرات امپراتوری ساسانی، این دلیل دیگری بر این واقعیت است که ملودی‌های موسیقی سنتی ترکیه، سوریه، عراق و مصر شامل اسامی مقیاس‌ها و مدهای ایرانی هستند. هر دستگاه موسیقی ایرانی، از تعداد بسیاری گوشه موسیقی تشکیل شده ‌است و معمولاً بدین شیوه ارائه می‌شود که از درآمد دستگاه آغاز می‌کنند، به گوشه های اوج در میانه ی کار می‌رسند. سپس با فرود به گوشه‌های پایانی اجرای خود را به پایان میرسانند. موسیقی هر ملتی مانند آینه ای است که می توان وضعیت اجتماعی، تغییر و انحطاط جامعه را مشاهده کرد.

ردیف[ویرایش]

بخش بزرگی از آسیای میانه، افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، و یونان متأثر از این موسیقی است و هرکدام به سهم خود تأثیراتی در شکل‌گیری این موسیقی داشته‌اند. از موسیقی‌دان‌ها یا به عبارتی نوازندگان موسیقی در ایران باستان می‌توان به «باربد» و «نکیسا» و «رامتین» اشاره کرد. موسیقی اصیل ایرانی، جزو کهن‌ترین سبک‌های موسیقایی از دوران باستان تا به امروز است.[۲] همچون گذشته‌های دور، مشاهیر صاحب سبک بسیاری در تاریخ ایران معاصر سر برآورده و هر یک، گامی مؤثّر در اعتلا و پویندگی این موسیقی اصیل برداشته اند. شایان ذکر است که چند تحرک احتمالاً باستانی محسوب نشده و فقط خیلی قدیمی هستند. همانگونه که در طول تاریخ سابقه داشت، موسیقی سنتی ایرانی به عملکرد خود به عنوان ابزاری روحانی ادامه داده و کمتر به عنوان وسیله تفریح به آن نگاه می‌شد.

  • گروهی موافق و گروهی دیگر مخالف موسیقی بودند و هرکدام در اثبات نظر خود به احادیثی از پیامبر اسلام و بعدها ائمه استناد می‌کردند.
  • هدف از ارائه این رشته در دانشگاه ها، تربیت نیروی متخصص و کاربلد در حوزه موسیقی و نوازندگی است.
  • از بین این دانشگاه ها، دانشگاه تهران و دانشگاه هنر(محل تحصیل کرج) از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران هستند.
  • و در قطعه ای دیگر به نام “گوشه نشین” که بروی اشعار سعدی تر کیب کرده اند پس از اینکه به دلکش رفته و حالتی از شور را نشان داده به طرز خوبی وارد آواز اصفهان شده و دوباره به مقام اصلی برگشته.
  • «شهریور» نام تازه ترین قطعه با موسیقی و تکنوازی بم تارِ صائب کاکاوند است که به تازگی منتشر شده و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها: