همچنین بسیاری از نامهای فعلی مدهای موسیقی، در موسیقی سنتی ایران نیز وجود داشتهاند» دستگاهها از زمانهای باستان زبان به زبان به امروز رسیدهاند اگرچه بسیاری از مدها و ملودیها احتمالاً به دلیل تهاجم اعراب که موسیقی را مسئلهای غیراخلاقی میدانستند از بین رفتهاند. امروزه موسیقی سنتی ایرانی با عنوان موسیقی دستگاهی نیز شناخته میشود. این موسیقی همانطور که گفته شد، دارای دستگاهها و آوازهای مختلف و همچنین گوشهها است که جلوتر با آنها بیشتر آشنا میشوید.
- اما در این میان شاید فردوسی را مهمترین منبع برای معرفی اساطیر موسیقی ایران قلمداد کرد.
- در موسیقی نیز برای تقسیمبندی آهنگها و به جهت سهولت ساخت، اجرا و درك آنها، در چندین قالب یا فرم دستهبندی میشوند.
- تا به امروز دهها مقاله در باب موسیقی کلاسیک غربی، کلاسیک ایرانی، مردمی ایران، مردمپسند در کنار نقد و بررسی کتابها و مقالههای علمی – پژوهشی حوزۀ موسیقی، منتشر کردهایم.
- دستگاه ماهور یکی از شایع و وسیع ترین دستگاههای موسیقی سنتی ایرانی است و در گوشه های مختلف پنجاه گوشه دارد و به دلیل وضع وبعد روانی که دارد بیشتر به شکل موسیقی نشاط انگیز در مراسم و مهمانی ها سروده میشود.
- این خاندان در اصل ایرانی و اهل ارجان (ارگان) فارس در نزدیک شیراز بودهاند.
بخش بزرگی از آسیای میانه، افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، و یونان متأثر از این موسیقی است و هرکدام به سهم خود تأثیراتی در شکلگیری این موسیقی داشتهاند. از موسیقیدانها یا به عبارتی نوازندگان موسیقی در ایران باستان میتوان به «باربد» و «نکیسا» و «رامتین» اشاره کرد. موسیقی اصیل ایرانی، جزو کهنترین سبکهای موسیقایی از دوران باستان تا به امروز است.[۲] همچون گذشتههای دور، مشاهیر صاحب سبک بسیاری در تاریخ ایران معاصر سر برآورده و هر یک، گامی مؤثّر در اعتلا و پویندگی این موسیقی اصیل برداشته اند. شایان ذکر است که چند تحرک احتمالاً باستانی محسوب نشده و فقط خیلی قدیمی هستند. همانگونه که در طول تاریخ سابقه داشت، موسیقی سنتی ایرانی به عملکرد خود به عنوان ابزاری روحانی ادامه داده و کمتر به عنوان وسیله تفریح به آن نگاه میشد.
گزارش اختصاصی یورونیوز از مراسم شجریان؛ «حتی وقتی در این دنیا نیست از وجودش ترس دارند»
اگر چه اکثر حاکمان عرب فعالیتهای مرتبط با مجله خبری اهواز موزیک را ممنوع اعلام کردند، دیگران به موسیقیدانان ایران دستور دادند که قطعاتی را به صورت کتاب تصنیف کنند که به عربی آن را «کتاب موسیقی کبیر» بمعنای کتاب فراگیر موسیقی میخواندند. بیش از تأثیرات امپراتوری ساسانی، این دلیل دیگری بر این واقعیت است که ملودیهای موسیقی سنتی ترکیه، سوریه، عراق و مصر شامل اسامی مقیاسها و مدهای ایرانی هستند. هر دستگاه موسیقی ایرانی، از تعداد بسیاری گوشه موسیقی تشکیل شده است و معمولاً بدین شیوه ارائه میشود که از درآمد دستگاه آغاز میکنند، به گوشه های اوج در میانه ی کار میرسند. سپس با فرود به گوشههای پایانی اجرای خود را به پایان میرسانند. موسیقی هر ملتی مانند آینه ای است که می توان وضعیت اجتماعی، تغییر و انحطاط جامعه را مشاهده کرد.
همچنین می توانید اخبار مربوط به سرگرمی های موسیقی ایرانی را گوش کنید. بیشتر پدیدهها در طبیعت دارای شكل و قیافهای معین و مشخصاند كه با به خاطر سپردن آنها، به راحتی میتوان تفاوت و اشتراك این پدیدهها را درك كرد. در موسیقی نیز برای تقسیمبندی آهنگها و به جهت سهولت ساخت، اجرا و درك آنها، در چندین قالب یا فرم دستهبندی میشوند.
از دیگر دستآوردهای او میتوان به اضافه کردن سیم پنجم به ساز عود و همچنین طراحی شیوه خاصی برای آموزش موسیقی اشاره کرد. در آنجا مورد حمایت الحکم اول که از خلفای اموی آندلس بود، قرار گرفت و حتی پس از مرگش جانشین او عبدالرحمن ثانی همچنان به حمایت از او ادامه داد. تاریخ درگذشت او معلوم نیست اما تا آخرین سالهای فرمانروایی محمد اول، پنجمین فرد از خاندان خلفای اموی آندلس، در قید حیات بوده است. از همین رو تفکیک هنر ایران و عرب بهسادگی امکانپذیر نیست و همانطور که موسیقی ایرانی از تاثیر موسیقی عربی بینصیب نمانده، موسیقی عربی هم تحت تاثیر موسیقی ایرانی قرار گرفته است. موسیقی سنتی ایرانی ایرانی مجموعه ای از آهنگ هایی است که طی قرن ها در این کشور ایجاد شده و نشان دهنده اخلاق ایرانیان است. از یک طرف، ظرافت و شکل خاص موسیقی ایرانی شنوندگان را ترغیب می کند تا به دنیای غیرمادی فکر کنند و به آرامش برسند.